Hulp in het huishouden nieuwe-stijl: niet alleen meer poetsen, maar ook signaleren

23 november 2017

Het is even wennen, een huishoudelijke hulp die niet alleen vaardig is met schoonmaken maar ook verder kijkt. Binnenkort volgen de thuishulpmedewerkers van Axxicom een aanvullende training om de inwoners in de wijken Kroeven en Tolberg nog beter te kunnen ondersteunen. Het gaat erom dat ze kunnen inschatten of er meer aan de hand is en, indien nodig, de juiste (zorg)instantie kunnen inschakelen. 

De rol van de huishoudelijke hulp wordt breder. Het gaat niet alleen meer om een schoon huis. De huishoudelijke hulp krijgt ook een signalerende functie. Esther van Dijk, projectmanager bij Axxicom Roosendaal: ‘Als een klant slecht eet, heel vergeetachtig is of bijvoorbeeld dat er bedorven voedsel in de koelkast staat, kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Snel hulp inschakelen

De training, verdeeld over drie dagdelen, die de medewerkers krijgen is erop gericht die signalen te herkennen en de juiste vervolgacties te nemen.’ Dat kan het inschakelen van bijvoorbeeld familie of een mantelzorger zijn, maar ook professionele hulp zoals de huisarts, de wijkverpleegkundige of vrijwilligersorganisaties. Door samen op te trekken in de wijken, kunnen inwoners sneller op de juiste hulp en ondersteuning rekenen. Inmiddels hebben alle teams het eerste deel van de training afgerond. Volgende week start een aantal teams met deel twee. We verwachten dat in januari alle medewerkers de opleiding hebben afgerond.

Meehelpen met lichte klusjes

De dienstverlening-nieuwe-stijl is bedoeld om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Die aanpak, ook wel huishoudelijke hulp-plus genoemd,  vraagt om thuishulpen die meer kunnen dan het huis schoon en leefbaar achterlaten. Samen met de bewoners kijken ze wat er nodig is. Die thuishulp kan bijvoorbeeld ook een bewoner aanzetten tot wat meer activiteit. Veel bewoners die thuishulp hebben, vinden het leuk om mee te helpen met lichte klusjes als de thuishulp er is. Dat is niet alleen gezellig, het zorgt er ook voor dat mensen in beweging blijven. Daardoor blijft die bewoner langer fit. Die nieuwe aanpak is ongetwijfeld even wennen: klanten, thuishulpen, professionals en vrijwilligers die er samen voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.