Axxicom medewerkers in Lansingerland krijgen opleiding: Langer Thuis in Eigen Huis

27 februari 2017

Vol trots laten de deelnemers hun certificaat zien
Vol trots laten de deelnemers hun certificaat zien

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig in hun eigen huis. Toch kan dat ook bepaalde risico's met zich brengen. De gemeente Lansingerland wil onveilige situaties zoveel mogelijk vermijden. Daarom is ze samen met zorgaanbieders Tzorg en Axxicom een pilot voor thuishulpen gestart.

Uitreiking certificaten
Tijdens de training "4 V's voor Langer Thuis in Eigen Huis" hebben de thuishulpen geleerd hoe ze kunnen inschatten of de cliënt zich nog veilig in en om het huis kan redden. En tevens wat te doen als er een mogelijk onveilige situatie optreedt. Wethouder Ankie van Tatenhove heeft op 23 februari de certificaten uitgereikt aan thuishulpen van Tzorg en Axxicom die met succes deze training hebben gevolgd. Zij noemt deze pilot heel belangrijk "omdat we hiermee  gezamenlijk zorgen dat cliënten langer zelfstandig thuis kunnen wonen."

4V's
De thuishulpen zijn met name getraind in het herkennen van de meest voorkomende oorzaken van ongelukjes, de zogenoemde 4V's : Vallen, Voedselveiligheid, Verwarring/vergeetachtigheid en Vaardigheden zoals het omgaan met apparaten en hulpmiddelen. Te denken valt hierbij aan losliggende vloerkleedjes, voedsel over de datum en onveilig gebruik van de rollator.

Thuishulpen krijgen extra uren
De thuishulpen krijgen van de gemeente Lansingerland extra uren om bij de cliënt in huis aandachtig de situatie te bekijken. Samen met de cliënt gaan ze aan de hand van een signaleringslijst na wat er verbeterd kan worden zodat de oudere zolang mogelijk veilig zelfstandig kan blijven wonen.